Bulaşık makinesinde en sık karşılaşılan su almama, temiz yıkamama gibi sorunlar kullanıcıların aldığı önlemlerle engellenebilir. Bulaşık makinesi sorunları ve çözümler şu şekilde incelenebilir:
Bulaşık makinelerinin su almaması, cihaz için en önemli problemler arasında gelir. Su hortumunun bükülmesi ve tıkanması, su giriş ventilinin arızalı olması, su basıncının yeterli seviyede olmaması ve su vanasının kapalı kalması söz konusu problemin nedenleri arasındadır. Söz konusu nedenleri ortadan kaldırmak için su girişini sağlayan boruda herhangi bir bükülm meydana gelip gelmediği kontrol edilmeli, tıkanıklık varsa açılmalı, su giriş ventili değiştirilmeli, su vanasının kapalı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer problem su basıncının düşük olmasından kaynaklanıyorsa su tesisatçılardan yardım talep edilmelidir. Eğer söz konusu nedenler yoksa ve hala makine su almıyorsa ilgili teknik servislere başvurulmalıdır.
Bulaşık makinesi çalışma prensibini tam olarak yerine getirse de kullanıcılar kimi zaman bulaşıkların temiz çıkmadığı yönünde şikayetlerde bulunabilirler. Yıkama işlemi tamamlanmış olsa da bulaşıkların tam olarak temizlenmemesinin birkaç nedeni olabilir. Nedenler arasında suyun sert olması, sprey kollarının arızalı veya tıkalı olması, bulaşıkların yanlış bir biçimde yerleştirilmesi, filtrenin tıkalı olması, yanlış deterjan veya az miktarda deterjan kullanımı sayılabilir. İlgili nedenleri ortadan kaldırmak, bulaşıkların daha temiz bir biçimde yıkanmasını sağlayabilir. Özellikle bulaşıkların makine içerisinde düzenli ve dengeli bir biçimde yerleştirilmesi, bulaşıkların etkili bir biçimde temizlenebilmesi için önemlidir.
Bulaşık makinelerinde en sık karşılaşılan problemlerden biri de yıkama programı sona erdikten sonra kurutma yapmaması ya da yeterli düzeyde kurutamamasıdır. Bulaşık makinesinin kurutma probleminin birkaç nedeni olabilir. Parlatıcının eksik olması, su sıcaklığının düşük derecede olması ya da kurutma fanının arızalı olması bulaşık makinelerinde kurutma işlevini engelleyebilir. Bunun için bulaşık makinesine yeterli miktarda parlatıcının eklendiğinden ve su sıcaklığının yeterli seviyeye çıkarıldığından emin olunmalıdır. Eğer kurutma için ayrı bir ayar mevcut ise kontrol edilmelidir. Bulaşık makinesinin kurutma problemi hala devam ediyorsa kurutma fanında arıza olabilir. Kurutma fanının arızası için yetkili servisten yardım alınması önerilir.
Bulaşık makinelerinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de yıkama sırasında veya program sonunda su tahliye aşamasının gerçekleşmemesidir. Bulaşık makinesinin su boşaltmamasının birkaç nedeni olabilir. Gider pompasının arızalanması, tahliye borusunun ya da filtrenin tıkanması olası problemler arasındadır. Filtrenin temizlenmesi, tahliye borusundaki tıkanıklığın giderilmesi mevcut problemi çözebilir. Öte yandan gider pompasındaki arızalar için teknik servise başvurulması önerilir.
Bulaşık makinesinin su akıtması ciddi bir arızanın göstergesi olabildiği gibi basit bir nedenden de kaynaklandığı anlamına gelebilir. Su tahliye borusunda delik olması, tıkanıklık olması, makinenin haznesinde arıza olması, makinenin dengesiz bir biçimde yerleştirilmiş olması, contaların aşınması gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak su sızıntısı görülebilir. Hortumların kontrol edilmesi, contaların değiştirilmesi, makinenin dengeli ve düzgün biçimde yerleştirilmesi su sızıntısı probleminin önüne geçebilir. Ancak problem hazneden kaynaklanıyorsa teknik servis ile görüşülmesi gerekir.
Kötü koku oluşumu, bulaşık makinelerinde sıkça karşılaşılabilen problemlerden biridir. Sebebi ise filtrede biriken yiyecek artıklarının yeterince temizlenmemesidir. Öte yandan sprey kollarında tıkanıklık varsa bu sebeple de kötü koku oluşumuna neden olabilir. Söz konusu problemlerin önüne geçebilmek için filtrenin belirli aralıklarla ya da makinenin kullanım sıklığına bağlı olarak temizlenmesi önerilir. Bulaşık makinesinin haznesinin, filtrenin ve sprey kollarının daha iyi temizlenebilmesi için makine temizleyici kullanılabilir. Kimyasal ürün kullanmak istemeyen kullanıcılar sirke ve karbonat gibi karışımlardan faydalanabilir.
Bulaşık makineleriyle ilgili kullanıcılar tarafından en çok alınan şikayetlerden biri bardak ve benzeri ürünlerin çizilmesidir. Bardak ya da benzeri cam eşyaların çizilmesinin bazı nedenleri olabilir. Bulaşıkların makineye yanlış bir biçimde doldurulması, fazla deterjan kullanımı ve suyun sert yapısı gibi nedenler çizilme problemlerine sebebiyet verebilir. Bu durumda bulaşık makineleri için özel olarak üretilen yumuşatıcı kullanılabilir ve deterjan miktarı azaltılabilir. Suyun sert yapısını yumuşatmak için ilgili teknik servislerden ayrıntılı bilgi alınmalıdır.
Bulaşık makinesinin kapalı olduğu halde çalışma durumuna geçmesi sık karşılaşılan bir problem değildir. Söz konusu problem, bulaşık makinesinin kontrol panelinde bir arıza durumunun var olduğunun göstergesidir. Bulaşık makinesinin kendi kendine çalışmaya başlaması, kullanıcıların çözüm bulabileceği bir problem değildir. Bu gibi durumlarda bulaşık makinesinin elektriği kesilmeli ve ilgili teknik servislerden yardım talep edilmelidir.
Bulaşık makinelerinin çalışmamasının pek çok sebebi olabilir. Bulaşık makinesinin çalışmamasının sebepleri arasında kullanıcı panelindeki bir arıza, motor kısmındaki arızalar, elektrik kablolarında problem ve kapak kilidinin arızalanması gibi nedenler sayılabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle bulaşık makinesinin kapak kilidi kontrol edilmelidir. Eğer kapak kilidi tamamen kapanıyorsa elektrik ve sigorta kontrol edilmelidir. Problem hala devam ediyor ise kullanıcı tarafından yapılacak pek bir şey kalmadığı anlamına gelir ve bu durumda ilgili teknik servise başvurulmalıdır.
Bulaşık makinesi problemleri arasında en sık karşılaşılan bir durum da suyun ısınmamasıdır. Bulaşık makinesinin suyunun ısınmaması ise bulaşıkların yeterli düzeyde temizlenmemesine neden olabilir. Suyun ısınmaması çoğunlukla termostat ve rezistans arızalarından kaynaklanır. Söz konusu parçaların arızasının giderilmesi kullanıcı tarafından sağlanamaz. Bu sebeple ilgili sorunu ortadan kaldırmak için teknik servise başvurulmalıdır.
Bulaşık makinesinin su alması ama yıkama aşamasında problem çıkarması bir arıza olduğunun göstergesidir. Bu gibi durumda ilk olarak sprey kollarının kontrol edilmesi gerekir. Herhangi bir tıkanıklık ya da bozukluk durumunda sprey kolları işlevini yerine getiremez. Sprey kollarının temizliği için diş fırçası ya da ince bir tel malzeme yardımıyla tıkanıklıklar giderilebilir. Aynı zamanda motor kısmındaki bir arıza sebebiyle de yıkama aşaması gerçekleşmiyor olabilir. Sprey kollarının kontrolünden sonra ilgili problem hala devam ediyorsa problem büyük olasılıkla motor kısmındadır. Bu aşamada cihazın elektriği kesilip yetkili servis ile iletişime geçilmesi önerilir.
Bulaşık makinelerinde en sık karşılaşılan problemlerden biri olan koku oluşumu, cihaz için tehlike oluşturmayan bir sorun olsa da kullanıcılar için rahatsız edici bir durumdur. Özellikle ev kullanıcıları için bulaşık makinesinin koku oluşumu problemini giderebilecek çeşitli yöntemler vardır. Bulaşık makinesinde koku oluşumunu engelleyebilecek en iyi yöntemlerden biri bulaşık makinesi boşken kapağının aralık bırakılmasıdır. Bir diğer yöntem ise belirli aralıklarla filtre ve sprey kollarının temizlenmesidir. Bunun için belli zamanlarda makine boş bir şekilde çalıştırılabilir. Bulaşık makinesinin temizliği için çalıştırıldığı sırada özel olarak üretilen deterjanlardan kullanmak istemeyen kullanıcılar, sirke ve karbonattan faydalanabilir.
Bulaşık makinelerinde görülen problemlerden biri de yıkama programı bitiminde köpük kalıntılarına rastlanmasıdır. Söz konusu problemin kaynakları ise genel olarak fazla ya da yanlış deterjan kullanımıdır. Bulaşık makineleri için daima bulaşık makinelerine özel olarak üretilen deterjan çeşitleri tercih edilmelidir. Bir diğer önemli unsur da deterjanın miktarıdır. Bulaşık makinesi için kullanılması gereken deterjan miktarı aşıldığında köpük oluşumu da artabilir. Bu durumda makinenin durulama işlemi yetersiz kalabilir. Bulaşık deterjanı için tablet formu kullanmak daima sabit miktarda deterjan kullanımını sağlar. Toz ya da sıvı deterjan kullanımında ise deterjanın ambalajında yer alan talimatlarına göre miktar ayarlanmalıdır.
Bulaşık makinesinin yıkama işlevinde herhangi bir problem olmasa da kimi zaman bulaşıklar üzerinde özellikle su lekelerine rastlanabilir. Bu durum en sık karşılaşılan bulaşık makinesi problemlerinden biridir. Söz konusu problemin bazı kaynakları vardır. Bunlardan birincisi suyun sertliği, ikincisi parlatıcı eksikliği, üçüncüsü ise bulaşıkların düzensiz yerleştirilmesidir. Öncelikle bulaşıklar özellikle de su lekelerini belli eden cam ve çelik ürünler, düzenli ve sıkışık olmayacak bir biçimde yerleştirilmelidir. Böylece yıkama ve durulama işlemleri sırasında su eşit miktarda dağılacaktır. Parlatıcı kullanmak, su lekelerini ortadan kaldıran en iyi çözümlerden biridir. Eğer parlatıcı kullanıldığı halde su lekesi kalıyorsa parlatıcının oranı bir miktar daha artırılabilir. Suyun sertliğini yumuşatmak için bulaşık makinesi için özel olarak üretilen yumuşatıcı seçeneklerinden yararlanmak, su lekesi oluşumu için önleyici adımlardan biridir. Bulaşık makineleri modellere bağlı olarak çeşitli özellikler taşıyabilir. Bu özellikler arasında yıkama programının hemen ardından kurutma özelliği yer almasıdır. Eğer kurutma özelliği yoksa yıkama programı bitiminde makinenin kapağı aralık bırakılarak bulaşıkların hızlı kuruması sağlanabilir. Böylece bulaşıklar üzerinde su lekesi oluşumunun önüne geçilebilir.
Bulaşık makinesinin yıkama aşaması sona erdikten sonra deterjanın erimediği fark edilebilir. Bu durum sıklıkla yaşanan bulaşık makinesi problemleri arasındadır. Nedenlerinden bazıları arasında deterjan bölümünün kapağının açılmaması, sprey kollarının tıkanık olması ya da suyun yeteri kadar ısınmamasıdır. Suyun yeterli derecede ısınmaması deterjanı eritmeyebilir. Suyun ısınmaması gibi bir problem varsa yukarıda yer alan “Bulaşık Makinesi Suyu Neden Isıtmaz?” başlığında yer alan yönergeler dikkate alınmalıdır. Deterjanın erimediği durumlarda ilk olarak deterjan bölmesi kontrol edilmelidir. Deterjan bölmesinin kapağında herhangi bir fiziksel problem olup olmadığı saptanmalıdır. Deterjan bölmesinin iyi çalışmadığı saptanırsa yetkili teknik servislerden yardım alınmalıdır. Öte yandan çok çeşitli deterjan markaları olduğundan iyi bir tercih yapılması, bulaşık makinesinin sağlıklı işleyişi için büyük önem taşır. Söz konusu deterjanın kaliteli olması “erimeme” gibi problemleri ortadan kaldırabilir. Bir diğer önemli unsur ise deterjanın uygun miktarda kullanılması gerektiğidir.
Bulaşık makinesinin pervanesinin dönmemesi bulaşıkların sağlıklı bir biçimde yıkanmaması anlamına gelir. Bu durumun kaynağı çoğunlukla sprey kollarındaki bir tıkanıklık ya da fiziksel deformasyon olabilir. İlk etapta sprey kolları diğer bir deyişle pervaneler çıkarılıp su kanallarının temizlenmesi gerekir. Herhangi bir tıkanıklık söz konusu değil ise sprey kolları yerlerine takılıp manuel olarak dönüdürülerek herhangi bir problemin olup olmadığı kontrol edilebilir. Eğer herhangi bir fiziksel engel saptanmaz ise bir yetkili servise başvurulması gerekir.
Bulaşık makinesinin sigortayı attırması hem cihaz için büyük bir problemin olduğu anlamına gelir hem de kullanıcılar için oldukça tehlikeli bir durum olarak gösterilir. Söz konusu problem elektriksel bir arızaya işaret eder. Bu gibi durumlarda ilk olarak bulaşık makinesinin elektriği kesilmeli ve derhal yetkili servise başvurulmalıdır. Bulaşık makinesinin kontrol paneli, rezistans ve motor bölmesindeki herhangi bir arıza kısa devreye neden olabilir. Kısa devre, yangına sebebiyet verme ihtimali olduğu için problem en kısa zamanda çözülmelidir.
Bulaşık makinelerinde yaşanan en büyük sorunlardan birisi bardaklarda çiziklerin meydana gelmesidir. Bulaşık makinesinde yıkanan cam bardaklar ve diğer cam ürünlerde bir süre sonra çizikler fark etmek özellikle de ev kullanıcıları için istenmeyen bir durumdur. Cam eşyalara telafisi olmayan zararın dokunmaması için bir dizi önlemler alınmalıdır. Öte yandan cam eşyaların ömrünü uzatmak ve görünümlerini korumak tasarruf açısından da oldukça önemlidir. Bardak ve benzeri eşyalarda çizik probleminin önüne geçebilmek için bulaşık makinesi için suyun sert yapısı yumuşatılmalıdır. Suyun sertliği konusunda profesyonel destek alınabilir. Deterjan miktarının uygun bir şekilde ayarlanması cam eşyalarındaki çiziklerin önüne geçebilir. Deterjan miktarının yanı sıra deterjanın kalitesi, bulaşık makinesine uygunluğu gibi unsurlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Parlatıcı kullanımı, bardakların ve diğer eşyaların yüzeyini çizik oluşumuna karşı koruma kalkanı görevi görür. Bir diğer önemli unsur ise hassasiyet gösterilmesi gereken cam bardak ve benzeri ürünlerin sıkışık bir biçimde bulaşık makinesine yerleştirilmemesidir. Alınan tüm bu önlemler ile cam eşyaların görünümü korunabilir.
Bulaşık makinelerinin ömrünü uzatmak, bulaşıkların ideal bir biçimde yıkanmasını sağlamak ve özellikle cam eşyaların görünümünü korumak için bir dizi önlem alınmalıdır. Öte yandan söz konusu önlemler, bulaşık makinelerinin performansını artıracak nitelikler taşımaktadır. Böylece bulaşık makinesinin enerji tasarrufunda bulunması, yıkama ve kurutma aşamalarını ideal bir biçimde sürdürmesi sağlanır. Bulaşık makinesinin performansını arttırabilecek ipuçları ise şöyle sıralanabilir:
Bulaşıkların Düzgün ve Dengeli Biçimde Yerleştirilmesi: Bulaşıkların doğru yerleştirilmesi, bulaşık makinesinin doğru bir biçimde biçimde yıkama işlemi yapmasını sağlar. Doğru bir biçimde yerleştirilen bulaşıklar, eşit miktarda deterjana ve suya maruz kaldığından yıkama işlemi de başarıyla gerçekleşir. Cam bardak gibi hassas ürünler, bulaşık makinesine yerleştirilirken birbiri ile temas etmemesi önerilir. Hem çizilmelere karşı hem ideal temizlik için bu adım oldukça önemlidir. Bulaşıkların içlerine su dolmaması için baş aşağıya gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
Bulaşık Makinesi İçin Düzenli Temizlik ve Bakım: Bulaşık makinesinin filtresini, iç haznesini ve sprey kollarını düzenli bir biçimde temizlemek bulaşık makinesinin ömrünü uzatırken bir yandan da bulaşıkların sağlıklı bir biçimde yıkanmasını sağlar. Ayrıca makine içerisindeki kötü koku oluşumunun da önüne geçilmesi için oldukça önemlidir. Bulaşık makinesinin temizliği için doğal yöntemler tercih edenler, sirke ve karbonat karışımlarından yardım alabilirler.
Uygun Deterjan ve Parlatıcı Seçimi: Bulaşık makinesi için kullanılacak parlatıcı ve deterjan seçimi oldukça önemlidir. Öncelikle deterjanlar bulaşık makineleri için özel olarak üretilmiş olmalıdır. Deterjan miktarı ambalajında yer alan talimatlara göre yapılmalıdır. Fazla kullanıldığında köpük kalıntılarına, az kullanıldığında ise yetersiz temizlenmeye sebebiyet verebilir. Parlatıcı kullanmak özellikle cam ürünler için koruyucu bir özellik taşır. Hem çizilmelerini önler hem daha göz alıcı bir biçimde görünmesini sağlar.
Su Sertlik Seviyesi: Suyun sert yapısı, bulaşıklar ve bulaşık makinesi için problem çıkarabilir. Bu nedenle suyu yumuşatacak önlemlere başvurulmalıdır. Bulaşık makinesinin ömrünü uzatmak ve yıkama kalitesini artırmak için yumuşatıcı tercih edilmeli ve tuz kullanımı aksatılmamalıdır.
Doğru Program Seçimi: Bulaşık makinesinin bulaşıkları ideal bir biçimde yıkayabilmesi için en doğru program seçilmelidir. Bulaşıklar fazla yağlı ve kirli ise daha sıcak seviyede bir program tercih edilebilir. Hafif kirli bulaşıklar için hızlı yıkama programlarından biri tercih edilebilir. Böylece hem ideal yıkama gerçekleşirken bir yandan da kullanıcılar, enerji tasarrufu için katkı sağlamış olurlar.
Bulaşık makinelerine ait problemleri ve çözümleri hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunuza göre Jebinde’yi ziyaret ederek ihtiyacınıza en uygun bulaşık makinesi seçeneklerine göz atabilirsiniz. Jebinde’de bulaşık makinesi fiyatları konusunda değerlendirme yapabilirsiniz.