Fırınlar mutfaktaki pişirme ihtiyaçlarınız için işlevsel çözümler sunan birçok özelliğe sahiptir. Bu nedenle fırın alırken birçok model arasından hangisi alınmalıdır sorusuna sıklıkla cevap aranır. Fırının özelliklerine göre; mini, midi, fanlı, ankastre, solo, fansız fırın olmak üzere pek çok türü mevcuttur. Fırın alırken türleri ve özellikleri hakkında hangisini almak istediğinize karar vermek işinizi kolaylaştırır. Peki fırın alırken neye dikkat edilmeli? Detaylara göz atarak siz de seçiminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Fırın alırken dikkat edilmesi gereken temel özellikler şu şekilde sıralanabilir:
Fırın çeşitleri özelliklerine göre kategorize edilir. Set üstü, mikrodalga, ankastre, ocaklı (solo) fırın olmak üzere dört tip fırın tipi vardır.
Set üstü fırın kapasite olarak ocaklı fırınlara göre daha küçük boyutlu olanlardır. Genellikle mutfakta yer tasarrufu sağlamak için set üstü fırın tercih edilmekle birlikte yalnız yaşayanlar, kalabalık olmayan aileler veya öğrenciler tarafından da yoğun talep gören fırın tipidir. Set üstü fırınlar ocaklı solo fırın tipine göre daha minimal boyutlarda olsa da iç hacim açısından pek çok yemeği pişirilmesi için ideal ve yeterlidir. 30 lt, 40 lt, 50 lt gibi farklı kapasitelerde üretilir. Quartz ızgara teknolojileri, buharlı pişirme özelliği gibi farklı fonksiyonları da vardır.
Hem ocak hem de fırın bölümüne sahip tipler solo fırın olarak adlandırılır. Mutfakta iki ayrı bileşen halinde eşya bulundurmak istemeyenlerin tercihi olan solo fırınlar hem ocak hem fırın ihtiyacını karşılar. Solo fırınlar, oldukça fonksiyonel ve kullanışlıdır. Solo fırınların elektroturbo, turbo ve multifonksiyonlu olan modelleri mevcuttur. Ocaklı solo fırınlar standart ölçülerde üretilir. Solo fırının standart dış ölçüleri; genişlik ve derinlik 60 cm, yükseklik 85 cm şeklindedir. Ancak, solo fırın modeline göre iç hacmi ve kapasitesi değişir.
Ankastre fırınlar ocak özelliği olmayan, dolabın içine gömülü olarak sadece fırın bölümüne sahip olan mutfakta yer tasarrufu sağlamak amacıyla üretilen tiptir. Ankastre fırınları farklı pişirme seçenekleri, pratik temizlenmesi, şık tasarımları ile çok yönlüdür. Buhar destekli pişirme özelliği, aero perfect pişirme teknolojisi gibi birçok donanıma sahiptir. Ortalama 71 ve 72 lt gibi farklı kapasite seçenekleri vardır.
Mikrodalga fırınların öne çıkan temel özelliği zamandan tasarruf sağlama açısından oldukça işlevsel olmasıdır. Yemek ısıtma, pişirme ve donmuş ürünleri çözme gibi farklı işlevlerde kullanılabilen mikrodalga fırın için genellikle 20, 23, 25 lt gibi farklı kapasitelerde çeşitler vardır.
Pişirme tiplerine göre fırınlar; statik fırın, turbo fırın, elektroturbo fırın olmak üzere üç çeşittir.
Statik fırın, sadece alt ve üst ısıtıcı rezidansların yemek pişirmek için kullanıldığı türlerdir. Statik fırın kullanılırken tepsi orta bölmeye, alt üst ısıtıcıya eşit mesafeye yerleştirilmelidir. Fırında tek tepsi kullanılmalıdır.
Turbo fırın, hem fan hem de arka ısıtıcı donanımlarından oluşan tiptir. Fan sayesinde fırın içerisinde ısı eşit dağıtıldığı için aynı anda birden fazla yemek pişirebilir.
Elektroturbo fırınlar hem alt üst ısıtıcı rezistansa hem de fan sistemine sahiptir. Ayrıca ızgara yapma özelliği ile oldukça işlevseldir.
Fırının fonksiyonel olması tercih edilmesini artıran bir etkendir. Yeni nesil fırınlarda sadece yemek pişirme değil birçok farklı işlem yapılabilir. Yoğurt mayalama, dondurucudan çıkarılan yemeklerin çözülmesini sağlama bu işlemlerde bazılarıdır.
Izgara fonksiyonunda fırının sadece üst ısıtıcısı ve orta kısmındaki ızgara bölümü ısınır. Böylece enerji tasarrufu sağlanmış olur.
Dondurucudan çıkardığınız gıdaları hemen çözmeniz gerekiyorsa fırında sadece fanın aktif olduğu buz çözme fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Bu şekilde, dondurulmuş gıdaları hızlıca çözerek zaman tasarrufu sağlamanız mümkündür.
Yoğurt yaparken geleneksel mayalama modeline son. Artık fırının yoğurt yapma özelliği ile kolayca mayalama yapabilirsiniz. Ev yoğurdu seviyorsanız bu fonksiyon sayesinde sütü kaynatmadan içerisine bir iki kaşık yoğurt ekleyip ideal sıcaklıkta mayalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yağlı yemeklerin pişirilmesinden sonra fırın temizliğinin yapılması gerekir. Fırın temizliğinin pratik olarak yapılmasını sağlayan sökülüp takılabilir parçalara sahip veya daha farklı özellikleri ile öne çıkan modeller kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilir.
Fırın içerisinde yağın sıçradığı temizlik sırasında ulaşılamayan bölümler olabilir. Yağların temizlenmemesi durumunda bu bölümlerde katmanlaşma ortaya çıkabilir. Buharlı temizleme özelliği zor temizlenen, elle ulaşılması zor bölümlerin temizlenmesinde etkilidir. Böylece pratik bir şekilde temizlenebilir. Buharlı temizleme için fırının tüm parçaları çıkarılır. Tepsi içerisine su konularak en alt bölmeye yerleştirilir. Buharlı temizleme özelliği açılarak yağ lekelerinin yumuşatılması sağlanır. Yumuşayan yağ tabakası silinerek fırın temizlenir.
Fırın içerisinde yer alan katalitik arka duvar, yağların absorbe edilmesini sağlayarak fırın temizliğini kolaylaştıran bir detaydır.
Fırında yemek pişirirken yağlar en fazla iç cam bölgesine sıçrama yapar. Çıkarılabilir iç cam özelliği ile bu bileşeni sökerek temizliğini yaptıktan sonra tekrar yerine takabilirsiniz.
Fırın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi, ısı ve elektrik tüketimidir. Yüksek faturalarla karşılaşmamak adına enerji tasarrufu sağlayan fırının seçilmesi önemlidir. Fırınların enerji sınıfı G ile A+++ arasında değişir. En fazla enerji tasarrufu sağlayan fırın A+++ sınıfına sahip olanıdır. Bundan dolayı, fırının A enerji sınıfında olmasına dikkat edilmelidir.
Fırın alırken öne çıkan kriterlerden bir diğeride fırının pişirme özelliğidir. Fırında pişirilen yiyeceklerin daha iyi ve hızlı olarak pişmesi önemlidir. Fırının kaliteli pişirmesi turbo özelliği ile ilişkilidir. Fırınınızın turbo olması yiyeceklerin iyi pişmesini sağlar. Fırının işlevselliğini etkileyen bir husus da pişirme ayarıdır. Elektro fırınlar, multifonksiyonludur. Hem fanlı hem de fansız olarak yemeklerin pişirilmesini sağlar. Farklı pişirme ayarları sayesinde yemeğe göre düzenleme yapılabilir.
Fırın kapasitesi, tiplerine göre değişir. Genellikle en yüksek iç hacme sahip fırınların solo fırın ve ankastre fırın olduğu söylenebilir. Solo fırınların 66, 69, 72 ve 82 lt kapasiteli modelleri vardır. Ankastre fırınlar ise genellikle 71, 72 lt kapasitelidir. Set üstü fırınlar, 30, 40 veya 50 lt kapasiteli olarak üretilir. Mikrodalga fırın ise 20, 23, 25 lt ile en düşük kapasiteli fırın tipidir.
Fırında zamanlayıcı, saat, otomatik olarak ayarlama süreye göre kapanma gibi özelliklere sahip olması kolay kullanılmasını sağlar. Birçok işin bir arada yapılması gereken zamanlarda yemeği yakma konusundan endişelenmenize gerek kalmaz.
Son teknoloji fırınlar, kullanım kolaylığı sağlayan ek teknolojilere sahiptir. Fırınların bazı ek özellikleri şu şekildedir.
Fırın alırken, size en uygun seçeneği bulabilmeniz için mutlaka ürünlerin tüm özelliklerini değerlendirmeniz gerekir. Mutfağınız için aradığınız ocaklı ve ankestre fırın gibi farklı modelleri Jebinde aracılığıyla inceleyebilir, beğendiğiniz ürünleri avantajlardan yararlanarak kolayca satın alabilirsiniz.
Fırın alırken, fırın tipleri, pişirme tipleri, enerji sınıfı, kapasitesi dikkate alınmalıdır.
Turbo, içerisinde fan bulunan fırın tipidir. Yemeğin pişmesi sırasında fırın içerisinde ısıyı eşit dağıtarak yemeğin lezzetli pişmesini sağlar.
Solo fırın hem ocak hem de fırın bölümü olan tiptir.
Statik fırında sadece alt üst ısıtıcı bulunur. Turbo fırında ise bir fan sistemi vardır. Bu nedenle, turbo fırın yemekleri daha lezzetli ve hızlı pişirir. Ancak seçim yaparken mutfağınıza uygun bir fırını değerlendirmeniz daha doğru olabilir.
Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.
ALIŞVERİŞE DÖN