Telefonlar günlük yaşamın vazgeçilmez parçaları arasında yer alır. Ancak kimi zaman telefonlarda çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Bu sorunlar cihazın düzgün çalışmasını engelleyebilir. Dolayısıyla kullanıcı deneyimini de olumsuz yönde etkileyebilir. Cihazlarda farklı sorunlar gelebilir. Her sorunun nedeni ve çözümü de farklıdır. Peki telefon şarjdayken neden ısınır? Telefon bataryası neden şişer? İşte cihazlarda görülebilen sorunlar ve çözümleri!
Bazı zamanlarda telefonlarda ısınma sorunu meydana gelir. Bu durum da telefon neden çok ısınır sorusunu beraberinde getirir. Isınma sorunu temelde telefonunun bataryası ile alakalı olabilir. Bazen şarj cihazı veya cihazın bulunduğu yer de ısınma sorununa sebep olabilir. Telefon ısınması neden olur sorusuna yanıt bulmak ve buna göre çözüm oluşturmak gerekir. Çünkü ısınma problemini meydana getiren birden fazla faktör olabilir. Doğru çözümler için sebeplerin tespit edilmesi son derece önemlidir.
Telefon neden ısınır sorusuna verilecek cevaplardan biri yüklü olan uygulamalardır. Her uygulama farklı alan kaplar. Kapladığı alana göre de cihazdan faydalanma oranı artış gösterir. Yüksek alan kaplayan uygulamalar genelde ısınma sorununa neden olabilir. Ayrıca gün içindeki yoğun kullanımlar da cihazların ısınmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda düzenli olarak kullanmadığınız uygulamaları silmeniz önerilir.
Her ne kadar kullanmasanız da arka planda çalışan uygulamalar cihaz performansı üzerinde büyük oranda rol oynar. Bir ya da birden fazla uygulamanın arka planda açık halde durması telefonun yüksek güç kullanmasına neden olur. Bu da ısınma probleminin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Kullanılmayan uygulamaları arka planda kapatarak hem ısınma sorununu önleyebilirsiniz hem de batarya gücünden tasarruf edebilirsiniz.
Telefonlara da bilgisayar ve tabletlerde olduğu gibi farklı yazılımlar yüklenebilir. Ancak her yazılım deneyimi olumlu yönde etkilemez. Bazı kötü amaçlı yazılımlar cihaza virüs girmesine neden olabilir. Virüsler ise telefondaki tüm ayrıntıları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle güvenli olmadığını düşündüğünüz uygulamaları cihazda kullanmamanız tavsiye edilir.
Telefonlarda sıkça denk gelinen ısınma sorunları bataryadan kaynaklı da olabilir. Eski batarya ya da hatalı şarj cihazı kullanımı ısınma problemlerini beraberinde getirebilir. Bataryayı kontrol ettiğiniz zaman şişme gözlemliyorsanız yenisiyle değişim yaparak aşırı ısınma sorununun önüne geçmek mümkün olabilir. Şarj sırasındaki aşırı ısınmalar ise genelde orijinal olmayan cihaz kullanımlarından kaynaklanır.
Teknolojik cihazların çok sıcak ortamlarda bulunmaması önerilir. Aynı zamanda güneş ışığından da uzak tutulması gerekir. Uzun süre sıcağa maruz kalan telefonların hem dışında hem de içinde ısınmalar gözlemlenebilir. Bu da uygulamaların veya diğer işlemlerin yavaşlamasına neden olur. Ortam sıcaklığı ve güneş ışığı telefon neden yavaşlar sorusunun da yanıtlarından biridir.
Bazı durumlarda telefonlarda şarj olmama ya da yavaş batarya dolumu gibi problemler meydana gelebilir. Bu problemlerin birden fazla sebebi olabilir. Peki telefon neden şarj olmaz? Telefon neden yavaş şarj olur? İşte sebepleri:
Her cihazın kendine ait olan orijinal şarj kablosu ve adaptörü bulunur. Bu araçlar cihaz bataryasının en iyi şekilde dolu hale gelmesini sağlar. Ancak eskiyen ya da orijinal olmayan kablolar batarya dolum işleminin yavaşlamasına sebebiyet verebilir.
Günlük hayatta sık sık kullanılan telefonların girişlerinde zaman içinde toz birikebilir. Bu girişlerden biri de şarj yuvasıdır. Düzenli olarak şarj portu temizliği yapmak toz ya da kir birikimini önler. Böylece cihazlar olması gerektiği süre zarfında bataryasını doldurur. Şarj portunda arıza oluşması durumunda ise değişim ya da onarım gerekebilir.
Telefon neden şarj almaz sorusunun en temel yanıtı batarya eskimesidir. Bataryası eskiyen ya da şişen cihazlarda şarj dolum işlemi son derece yavaştır. Bu durum telefonların da zarar görmesine neden olabilir. Eskiyen bataryayı yenisiyle değiştirmek verimli performans elde etmek için oldukça önemlidir.
Donma ya da kasma sorunu pek çok kullanıcının karşısına çıkar. Akıllı telefonlarda işletim sistemi ve uygulamalar arasında çakışma meydana gelmesi durumu genelde donma olarak tanımlanır. Bu sorunun da ortaya çıkmasında rol oynayan bazı unsurlar vardır. Telefon neden donar diye merak ediyorsanız şu detayları inceleyebilirsiniz:
Her cihazın depolama alanı ve RAM kapasitesi farklılık gösterir. Telefonlara kapasitesinden fazla uygulama yüklemeye çalışmak ve buna zorlamak donma gibi problemlerin oluşmasına neden olabilir. Bu durum beraberinde ekran kararması gibi sorunları da getirir. Telefon ekranı neden kararır sorusunun yanıtları arasında da yetersiz depolama alanı yer alr.
Hemen hemen her teknolojik cihaza bazı zamanlarda yazılım güncellemeleri yapılması gerekir. Aksi takdirde uygulamalar sağlıklı şekilde çalışmaz. Bu da kasma gibi problemlere yol açar. Düzenli olarak hem uygulama hem de cihaz yazılımlarının güncellenmesi önerilir. Böylece gerekli ve gereksiz uygulamaları da tespit ederek cihaz temizliği yapabilirsiniz. Telefon neden arama yapmaz sorusuna da yazılımın güncel olmaması şeklinde yanıt verilebilir.
Telefon neden kasar sorusuna verilecek yanıtlardan biri de uygulamalar arasında meydana gelen çakışmalardır. Çakışma problemleri cihazlarda farklı sorunlara da sebebiyet verebilir. Telefon neden meşgul çalar gibi soruların yanıtları arasında dahi uygulama çakışmalarını görmek mümkündür.
Telefon neden kendi kendine kapanır sorusuna batarya şişmesinden dolayı şeklinde yanıt verilebilir. Çünkü batarya şişmesi cihazların performanslarını doğrudan etkileyerek ilginç durumların ortaya çıkmasında rol oynar. Akıllı telefonlarda kimi zaman ortaya çıkan batarya şişmesi sorunu genelde yüksek sıcaklıktan kaynaklıdır. Böyle durumlarda bataryada bulunan gaz ısınır ve genleşmeye başlar. Ardından bataryayı şişirerek cihaz gövdesinde kalıcı hasarlar oluşturur. Cihazların sürekli şekilde ani sıcaklık değişimine maruz kalması da bataryanın şişmesine neden olur.
Akıllı telefonların bataryaları genelde aşırı oranda şarj edildiklerinde ve ısınmadan dolayı şişer. Bu iki durum da batarya hücreleri etkileyerek şişmeyi tetikler. Bahsi geçen reaksiyonların sonucunda batarya içinde yer alan gazlar ısınarak genleşir. Genleşen batarya hava alma ihtimali olmadığı için şişer. Ardından da telefon kasasına zarar verir. Akıllı telefonlarda batarya şişme durumları dışarıdan bakıldığı zaman net biçimde görülür. Cihazların arka kapağında genişleme ya da bozulmalar ortaya çıkar. Bu durum telefon çalmadan kapanıyor neden gibi sorunları da doğurur. Batarya şiştiği zaman akıllı telefonlar daha fazla ısınır. Aynı zamanda şarj yüzdesinin çabuk şekilde değişmesi ve tam anlamıyla şarj olmaması gibi sorunlar da ortaya çıkar.
Telefon bataryalarının zaman içinde kimyasal yapısı bozulur. Bu durum ise bataryanın içinde gaz birikmesine sebep olabilir. Dolayısıyla bataryanın şişmesine sebebiyet verebilir. Eskiyen bataryaların kısa süre içinde yenisiyle değiştirilmesi tavsiye edilir. Aksi takdirde cihazlardan verim almak zor olur.
Telefonunuzu yenisiyle değiştirmek ve beğeni kazanan cihazları keşfetmek için Jebinde’ye göz atın!