Telefonun Hızlı Şarj Olması İçin ne Yapmalıyız?

Telefonun Hızlı Şarj Olması İçin ne Yapmalıyız?
Date Icon Nisan 22, 2023
Text Sizer
Close Icon3 dakika
  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Envelope Icon
  • Whatsapp Icon

İşlem gücü, depolama kapasitesi, kaliteli ekranı, kapsamlı yazılımları ve daha pek çok özelliği sayesinde temel bir iletişim cihazı olmaktan çıkıp cebinizdeki bilgisayar hâline gelen akıllı cep telefonları, bunca teknik gelişime rağmen batarya teknolojisi konusunda biraz yerinde sayıyor. Her ne kadar dev teknoloji markaları, lityum demir fosfat temelli yeni nesil ve uzun ömürlü piller üretmeye çalışsa da bugünün standartları çerçevesinde, lityum iyon ve lityum polimer bataryalar kullanan telefonlarla biraz daha zaman geçirilmesi gerekiyor.

Arka plan uygulamalarından HDR destekli ekranlara kadar sayısız unsur, telefon bataryasının kimi zaman bir günü bile doldurmadan bitmesine neden oluyor. Neyse ki birkaç yıldır hayatın bir parçası hâline gelen hızlı şarj teknolojisi, hemen her telefonda yer alıyor. Böylece kullanıcıya sahip olduğu akıllı telefonu hızlı şarj etme imkânı doğuyor. Tabii “telefon nasıl daha hızlı şarj olur?” şeklindeki sorular da varlığını koruyor.

Telefon Nasıl Hızlı Şarj Edilir?

Önemli bir telefon görüşmesi sırasında ya da video kaydı esnasında telefonunuzdan gelen “Pil seviyesi %15’in altına düştü, lütfen telefonunuzu şarja takınız.” şeklindeki bir uyarının yarattığı gerilimi ortadan kaldırmanız, telefonunuzdaki hızlı şarj özelliğiyle mümkün olur. Bugün edineceğiniz yeni nesil telefonların birçoğu, en az 15 Watt, en fazla 120+ Watt hızlı şarj desteği sunar. Ancak telefonunuzun şarj olma süresini azaltmak ve düşük pil uyarılarıyla karşı karşıya kalmamak için hızlı şarj doldurma hilesi şeklinde tanımlanabilecek pek çok işlem yapabilirsiniz.

Dilerseniz gelin, batarya dolum süresi ve sağlığına dair verileri de masaya yatırarak telefonunuzu nasıl daha hızlı şarj edebileceğinize dair önerilerle sizi baş başa bırakalım.

Telefonu Kapatmak En Garantisi

Telefonuz açık konumdayken bir köşede duruyor olsa da Android ve iOS işletim sistemlerindeki uygulamalar, internet üzerinden veri alışverişi gibi işlemler için telefonunuzun bataryasından yararlanır. Örneğin sosyal ağ ve anlık mesajlaşma uygulamaları, telefon bataryasını önemsenmeyecek düzeyde de olsa kullanır. Telefonunuzu şarj etmeye karar verdiyseniz hem GSM veri iletimini hem de işletim sistemi ve diğer uygulamaların batarya kullanımını sonlandırmak, en doğrusu olur. “Telefonun hızlı şarj olması için ne yapmalıyız?” sorusunun belki de en temel yanıtlarından biri, tam da bu nedenle telefonu kapatmaktır. Veri iletişimi tamamen kesilen ve ekranı da -birkaç bin piksellik şarj bildirim bölümü haricinde- kapalı duran telefon, kısa sürede tam doluluğa ulaşır. Telefonu açık şarj etmek ise kapalı konumda yapılan şarja kıyasla biraz daha uzun sürer.

Kablosuz Şarj Kullanmayın

Varlığıyla hayatı kolaylaştıran akıllı cep telefonlarının, kullanımını daha konforlu hâle getiren kablosuz şarj olanakları, gerek Android gerekse Apple cephesindeki pek çok telefonda var. Lakin kablosuz şarj teknolojisi, bugünün koşullarıyla kablolu şarjın ulaştığı maksimum noktanın yakınında dahi değil ve “telefonun şarjı nasıl hızlı dolar?” sorusunun kablosuz şarj tarafında tam anlamıyla bir yanıtı yok. Eğer konforlu şarj imkânlarından yararlanmayı tercih edip telefonunuzu kablosuz olarak şarja bırakmayı düşünüyorsanız, telefonun hızlı şarj olması amacıyla kablolu şarjın şart olduğunu bilmeniz gerekir. Diğer yandan kimi telefon modellerinde yer verilen bataryaların, üretici tarafından belirlenen şarj döngü sayılarının kısa sürede tamamlanıp pil kapasite kaybı yaşamaması için tercihinizin, kablolu telefon şarj etme yöntemleri yönünde bulunması uygun olur.

Uçak Modu Hızlandırır

Telefonunuzu gün içinde yoğun şekilde kullanıyorsanız, hatta telefonunuz, yolculuklarınızdaki en iyi yol arkadaşınız hâline geldiyse az önce sözü geçen telefonu kapalı konumda şarj etme meselesi sizin için uygulanamaz durumda olabilir. Bu noktada telefonu, uçak moduna getirerek şarj edebilirsiniz. Wi-Fi, Bluetooth, GSM hattı iletişimi gibi unsurları devre dışı bırakırken tüm bunlardan yararlanan uygulamaların da arka planda veri tüketmesinin önüne geçen uçak modu, açık durumdayken telefonu hızlı şarj etmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir.

Telefonu Kılıftan Çıkartmak

Yeni nesil telefonların harika görünümleri olsa da hem kullanım rahatlığı sağladığı hem de telefonu dış etkenlerden koruduğu için siz de telefonunuzu kılıf ile kullanıyor olabilirsiniz. Ancak konu hızlı telefon şarj etme olduğunda telefonunuzun şıklığını artıran kılıflar, şarj sürecini uzatabilir. Özellikle hızlı şarj destekli telefonlar, şarj olurken batarya tarafında ısınmalar yaşayabilir ve bu ısınma durumunda telefon, olası sorunları bertaraf etmek adına hızlı şarj modunu devre dışı bırakıp normal şarja dönüş yapabilir. Eğer siz de telefonun hızlı şarj olması için en uygun koşulları oluşturmak istiyorsanız, telefonunuzu şarja bırakmadan önce telefon kılıfını çıkarabilirsiniz.

Şarj Esnasında Bağlantıları Kapatmalısınız

Aklınızda “telefonu nasıl hızlı şarj ederim?” gibi sorular varsa ve telefonunuzu şarj esnasında tamamen kapatmanız ya da uçak moduna getirmeniz mümkün değilse belli başlı bağlantıları kapatmanız işe yarar. Arka plan uygulamalarının ve telefonunuzla eşleştirdiğiniz bazı birimlerin etkin olarak kullandığı; NFC, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını devre dışı bırakabilirsiniz.

Hızlı Şarj Adaptörü

Telefonunuz hızlı şarj destekliyorsa ama sahip olduğunuz şarj adaptörü, telefonunuzun hızına yetişebilecek kadar güç sağlayamıyorsa telefonunuzla tam uyumlu bir hızlı şarj adaptörü edinmeniz gerekir. “Telefon nasıl hızlı şarj olur?” sorusunun en temel yanıtı olan hızlı şarj adaptörü, cihazınızı hızlı şarj etmekle kalmaz, batarya doluluk oranına bağlı olarak en doğru akımı sağlayarak telefon bataryasının sağlıklı kalmasına da yardım eder.

Kaliteli Bir Şarj Kablosu Kullanılmalı

Telefon ve tablet kullanıcıları için âdeta sarf malzemesine dönüşen şarj ve veri kabloları, “telefon nasıl hızlı şarj edilir?” sorusunun cevabını ararken göz önünde bulundurmanız gereken unsurlardan biridir. Uygun fiyatlı ve malzeme kalitesi de kabul edilebilir düzeyde olan birçok şarj kablosu, maalesef hızlı şarj konusunda sınıfta kalır. Zira ilgili kabloların birçoğu 5 volt, 1 amper (5 Watt) ve 5 volt, 2 amper (10 Watt) seviyesinde güç aktarımı gerçekleştirebilir. Bu nedenle hızlı ve doğru şarj nasıl yapılır noktasında telefonunuzun batarya şarj gücüne en uygun kabloları edinmeniz gerekir.

Şarj Portunun Temizliği

IP65 veya IP67 sertifikalarıyla hem suya hem de toza dayanıklı olduğunu kanıtlayan telefonlar, bu unsurlara karşı dayanıklı olsalar da şarj portları, özellikle tozlar nedeniyle zaman içinde hızlı şarj özelliğini, bir sonraki temizliğe kadar yitirebilir. Böylesi durumlarla karşılaşmamak ve “hızlı şarj nasıl olur?” sorusuna bir başka yanıt bulmak adına telefonunuzun şarj portunu, uzmanların önerdiği şekilde temizleyebilirsiniz.

Prizden Şarj Etmek Önemli

“Akıllı telefon nasıl şarj edilir?” diye düşünen teknoloji meraklıları için verilebilecek pek çok cevap vardır. Güncel akıllı telefonlar; powerbank’ler yardımıyla, başka telefonlardan gelen kablolu ya da kablosuz elektrikle, bilgisayarın USB portları aracılığıyla ve kablosuz şarj istasyonlarıyla şarj edilebilir. Ancak en istikrarlı ve hızlı şarj yöntemi, prizden gelen akımdır. Telefonunuzun bataryasıyla Watt değerleri bakımından uyumlu yapıdaki hızlı şarj adaptörleri, telefonunuzun en hızlı şekilde şarj olmasını sağlar. Eğer edindiğiniz telefonda 60+ Watt üstü şarj olanakları varsa ve telefonun kutu içeriğinden hızlı şarj adaptörü çıkmadıysa GaN2 ve GaN3 destekli adaptörlere yönelebilirsiniz.

Telefonu Kullanmamalısınız

Telefondaki şarj nasıl hızlı dolar konusunu merak ediyorsanız, dikkat etmeniz gereken durumlardan biri de telefonunuzu kullanma sıklığınızdır. Telefonunuzu, şarj esnasında elinize alıp sosyal ağlara ve video akış platformlarına şöyle bir göz atarken bile şarj süresinin uzamasına neden olabilirsiniz. Bunun başlıca sebebi, telefonun ekranı ve diğer donanım bileşenlerinin etkin hâle gelmesidir. Ayrıca ekran ve donanım kaynaklı ısınmalar, şarj sürecini de olumsuz etkileyebilir. Buradan hareketle “hızlı şarj nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını ararken telefonunuzu kullanmamanız gerektiğini aklınızda bulundurmanız uygun olur.

Pil Tasarrufu Modunu Etkinleştirin

Her telefon üreticisinin kullanıcı arayüzüne eklediği pil tasarruf modu, hızlı şarjın anahtarı olabilir. Telefonunuzun işlemcisinin kullanım yüzdesinden ekran parlaklığının seviyesine kadar pek çok parametreyi otomatik olarak ayarlayıp bataryanın daha verimli değerlendirilebilmesine imkân tanıyan pil tasarrufu modu, aynı zamanda hızlı şarj konusunda da işinize yarar.

Arka Plan Uygulamaları Kapatın

Belirli periyotlarda internete bağlanan ve bu sayede gelen bildirimleri size sunan birçok uygulama telefonunuzda yüklüdür. Bunların yanında bir de telefona önceden yüklü olarak gelen ve hizmet kapsamında bulunan arka plan uygulamaları vardır. Çoğu zaman çalıştığının farkında bile olmadığınız bu hizmetler, telefonunuzun donanımını da bataryasını da belirli oranda kullanır. Telefonunuzu hızlı şekilde şarj edip “hızlı şarj ne kadar sürer?” sorularını geride bırakmayı istiyorsanız, ilgili hizmetleri ve arka plan uygulamalarını kapatmanız yerinde olur. Android işletim sisteminde arka plan uygulamalarını devre dışı bırakmak biraz daha kolaydır.

Hızlı Şarj Telefona Zarar Verir mi?

Yeni nesil akıllı cep telefonlarının hemen hepsinde farklı Watt seviyelerinde de olsa hızlı şarj özelliği vardır. Ancak kullanıcıların aklına “telefon nasıl şarj edilir?” sorusu kadar “hızlı şarj telefona zarar verir mi?” gibi sorular da gelmektedir. Yapılan araştırmalar ve uzmanların açıklamaları doğrultusunda, telefonun elektronik bileşenlerinde bir problem olmadığı sürece telefonu yüksek amperli şarj cihazlarıyla şarj etmenin telefon veya bataryaya zararı olmadığı ortaya konmuştur. Kısacası telefonunuzu, uygun yapıdaki hızlı şarj cihazlarıyla güvenle şarj edebilirsiniz.

Hızlı Şarj Ne Kadar Sürer?

Hızlı şarj konusunun en çetrefilli sorularından biri olan “hızlı şarj kaç dk sürer?” belli başlı teknoloji yayınlarının gerçekleştirdiği testlerle yanıtlanabilir. Telefonun modeli, batarya kapasitesi ve hızlı şarj özelliği, sorunun yanıtını değiştirse de Samsung, Xiaomi ve Poco marka telefonlar özelinde gerçekleştirilen testlerden örnekler verilebilir. Her biri uçak modundayken yapılan %0’dan %100’e hızlı şarj testinde Samsung Galaxy S21 Ultra modeli, 25 Watt’lık şarj cihazıyla yaklaşık 66 dakikada, Samsung Galaxy S22 Ultra modeli, 45 Watt’lık şarj cihazıyla 63 dakikada tam doluluğa erişmiştir. Hızlı şarj konusunda daha iddialı olan Çinli markaların telefonları ise 67 Watt’lık şarj cihazıyla tüm özellikleri açıkken test edilmiş; Xiaomi Mi 11 Ultra, yalnızca 41 dakikada tam doluluğa, Poco F3 ise 55 dakikada %100 şarja ulaşmıştır.

Teknoloji meraklıları arasında en çok tartışılan konulardan “%100 şarj etmek zararlı mı?” meselesi de gerçeklik payı olan mevzulardan biridir. Uzmanlar, telefon bataryasının %20’nin altına inmeden ve %85’in üstüne çıkmadan şarj edilmesini önermektedir. Hatta bu nedenle Samsung gibi bazı markalar, Android 12+ işletim sistemli güncel telefonlarında şarj seviyesini %85’te durdurma özelliği de eklemiştir. Kimi kullanıcılar tarafından şikâyet konusu olan ve hata olarak nitelendirilen bu özellik, aslında batarya sağlığını korumaya yönelik atılmış bir adımdır.

BU YAZIDAKİ ÜRÜNLER

Oppo A96 128 GB 6 GB RAM Cep Telefonu Siyah
Oppo
Oppo A96 128 GB 6 GB RAM Cep Telefonu Siyah
6.999,00 TL
SEPETE EKLE
Oppo A96 128 GB 6 GB RAM Cep Telefonu Mavi
Oppo
Oppo A96 128 GB 6 GB RAM Cep Telefonu Mavi
7.299,00 TL
SEPETE EKLE
Oppo Reno 6 (8 GB+128 GB) Akıllı Telefon Yıldız Siyahı
Oppo
Oppo Reno 6 (8 GB+128 GB) Akıllı Telefon Yıldız Siyahı
10.449,00 TL
SEPETE EKLE
Oppo Reno6 (8 GB+128 GB) Akıllı Telefon Buz Mavisi
Oppo
Oppo Reno6 (8 GB+128 GB) Akıllı Telefon Buz Mavisi
9.999,00 TL
SEPETE EKLE
iPhone 13 256 Gb Akıllı Telefon Yıldız Işığı
Apple
iPhone 13 256 Gb Akıllı Telefon Yıldız Işığı
43.999,00 TL
SEPETE EKLE
iPhone 13 256 Gb Akıllı Telefon Pembe
Apple
iPhone 13 256 Gb Akıllı Telefon Pembe
43.999,00 TL
SEPETE EKLE
iPhone 13 256 Gb Akıllı Telefon Kırmızı
Apple
iPhone 13 256 Gb Akıllı Telefon Kırmızı
40.499,00 TL
SEPETE EKLE
iPhone 13 256 Gb Akıllı Telefon Mavi
Apple
iPhone 13 256 Gb Akıllı Telefon Mavi
40.499,00 TL
SEPETE EKLE
DİĞER YAZILAR
Ankastre Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Ankastre Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 11.11 İndirimleri Ne Zaman? 11.11 İndirimleri Ne Zaman? 2023 Black Friday Ne Zaman? 2023 Black Friday Ne Zaman? Android ile IOS Arasındaki Farklar Nelerdir? Android ile IOS Arasındaki Farklar Nelerdir? Beyaz Eşya Enerji Sınıfları Nelerdir? Beyaz Eşya Enerji Sınıfları Nelerdir? Bulaşık Makinesi Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Bulaşık Makinesi Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Buzdolabı Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Buzdolabı Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Buzdolabı Temizliği ve Kokularıyla Başa Çıkma Rehberi Buzdolabı Temizliği ve Kokularıyla Başa Çıkma Rehberi Çamaşır Kurutma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çamaşır Kurutma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çamaşır Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çamaşır Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çay Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çay Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Derin Dondurucu Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Derin Dondurucu Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Dikey Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Dikey Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Ekonomik Çeyiz Paketi Almanın Püf Noktaları Ekonomik Çeyiz Paketi Almanın Püf Noktaları En İyi Fiyat Performans Laptop Modelleri En İyi Fiyat Performans Laptop Modelleri En İyi Kahve Makineleri Rehberi 2024 En İyi Kahve Makineleri Rehberi 2024 En İyi Tost Makinesi Tavsiyeleri En İyi Tost Makinesi Tavsiyeleri Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Fırın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Fırın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Fiyat Performans Bluetooth Kulaklık Modelleri Fiyat Performans Bluetooth Kulaklık Modelleri Fiyat Performans Tablet Modelleri Fiyat Performans Tablet Modelleri Fiyat Performans Telefon Modelleri Fiyat Performans Telefon Modelleri Fiyat Performans Televizyonlar Fiyat Performans Televizyonlar Hangi Marka Hangi Ülkenin? Hangi Marka Hangi Ülkenin? Hava Temizleyici Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Hava Temizleyici Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Isıtıcı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Isıtıcı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Kahve Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Kahve Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Kahve Makinesi Kullanım Rehberi 2024 Kahve Makinesi Kullanım Rehberi 2024 Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Macbook Kullanım Rehberi Macbook Kullanım Rehberi Masaüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Masaüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Monitör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Monitör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Mutfakta kullanılan küçük ev aletlerini seçerken nelere dikkat edilmeli? Mutfakta kullanılan küçük ev aletlerini seçerken nelere dikkat edilmeli? Nasıl Yapılır: Televizyon Ayarlama Nasıl Yapılır: Televizyon Ayarlama Robot Süpürge mi Dikey Süpürge mi? Hangisi Alınmalı? Robot Süpürge mi Dikey Süpürge mi? Hangisi Alınmalı? Set Üstü Ocak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Set Üstü Ocak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Su Sebili Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Su Sebili Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Tablet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Tablet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Telefonun Hızlı Şarj Olması İçin ne Yapmalıyız? Telefonun Hızlı Şarj Olması İçin ne Yapmalıyız? Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? TV Ekran Boyutları Rehberi TV Ekran Boyutları Rehberi Ütü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Ütü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kapat
SEPETİNİZ
{{item.Name}}
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 2108})[0].Name}}
% {{ ((item.OldPrice - item.Price) / item.OldPrice * 100) | number:'0' }} İNDİRİM
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 118})[0].Name}} {{item.Amount}} Adet
{{item.TotalPrice | number:2}} TL
{{item.TotalOldPrice | number:2}} TL
Sil
Sepet Boş
SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMUYOR

Alışverişe geri dönerek seçiminizi yapabilirsiniz.

ALIŞVERİŞE DÖN
Aramayı Kapat
Kapat
Favori Listenizde Ürün Bulunmuyor

Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.

ALIŞVERİŞE DÖN